Studierechten.com is een initiatief dat al een flink aantal jaar geleden is gelanceerd. In de jaren die volgden is er heel wat veranderd in onderwijsland. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau heeft de site zo up-to-date mogelijk gehouden. Een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van deze website vind je hieronder!

 
 

In oktober 2014 publiceerden we samen met de LKvV een overzicht met knelpunten in de rechtspositie van studenten

We schreven in de inleiding:

"In een land waar het onderwijs hoog in het vaandel staat, waar investeringen vanuit vele kanten worden gedaan en een hoge inzet wordt gevraagd van studenten, is te verwachten dat een student duidelijkheid krijgt over dat onderwijs en de daarbij horende rechten. Met de komst van het leenstelsel wordt de student niet alleen gevraagd zelf meer te investeren maar verwacht de student ook meer van het onderwijs terug. Er wordt gesproken over een kwaliteitsimpuls aan de hand van investeringen die gedaan kunnen worden met de opbrengsten van het leenstelsel. Echter, het rapport dat voor u ligt, laat middels knelpunten op het gebied van de rechtspositie van de student zien dat het voor dit leenstelsel nog te vroeg is. Nu de nadruk in het hoger onderwijs steeds meer op rendementen komt te liggen, lijkt door de hoeveelheid klachten die bij studentenorganisaties binnen komen de rechtspositie van studenten niet gewaarborgd te worden. Aan de hand van knelpunten komt in dit rapport naar voren dat de kwaliteit van onder andere

  • helderheid bij aanvang van de studie

  • beoordeling en begeleiding tijdens de studie

  • de geldigheid van tentamens

  • de klachtenprocedures

  • en invulling van examencommissie

nog te vaak te wensen over laat.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) huidige knelpunten in het hoger onderwijs op het gebied van de rechtspositie van studenten op een rij gezet." 

 

De publicatie leidt tot kamervragen in de eerste kamer in januari 2015.

"De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt de kamer, naar aanleiding van opmerkingen van de leden Engels (D66), Ganzevoort (GroenLinks) en Gerkens (SP) toe het gesprek aan te gaan met de onderwijskoepel, de studentenbonden en andere deskundigen over de verheldering en versterking van de rechtspositie van de student, in het bijzonder in de WHW. Ze komt daarop terug in de strategische agenda."

Tussendoor gaat het schenden van de rechtspositie van studenten rustig door...

In juli 2016 volgt dan eindelijk de kamerbrief na aanleiding van het onderzoek dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten uitvoeren

De minister schrijft:

"Hoewel het algemene beeld is dat de instellingen de rechtsbescherming in overeenstemming met de wet hebben geregeld, en het systeem als zodanig goed functioneert, komt uit de gesprekken ook een aantal concrete aandachtspunten naar voren: informatievoorziening en begeleiding van studenten"

"Informatievoorziening richting studenten blijft een punt van aandacht, Panteia kaart dit ook aan. Een goede stap hierin is de toezegging van de VH en VSNU om – op basis van FAQ’s opgesteld door de studentorganisaties ISO en LSVb – bij de aangesloten instellingen aan te dringen op het beter toegankelijk en beschikbaar maken van voor álle studenten relevante informatie. Hiermee dragen zij bij aan eenduidigheid en toegankelijkheid van de informatievoorziening richting studenten"

 

Het systeem mag dan over het algemeen goed functioneren, maar in November 2016 kwam het nieuws uit dat studenten nog nooit zoveel klachten hebben ingediend. Dit blijkt uit een rondgang van het Hoger Onderwijs Persbureau langs de universiteiten en hogescholen.  

 

Zij schrijven:


"Studenten en onderwijsinstellingen kregen de afgelopen jaren nogal wat voor hun kiezen: de langstudeerboete werd ingevoerd en weer afgeschaft, studiekiezers moesten zich eerder aanmelden, het bindend studieadvies bleek verkeerd te worden toegepast enzovoorts.

Geen wonder dat het aantal klachten de pan uit rees. Het ene na het andere beroepschrift werd ingediend. Studenten kregen de smaak te pakken, leek het wel. Ze gingen ook schadevergoedingen claimen als ze studievertraging opliepen. Studeren kost namelijk meer geld dan vroeger."

 

 

Op 17 november 2016, de internationale dag van de student, lanceren ISO en het Landelijk Studenten Rechtsbureau het webplatform studierechten.com

 

Wanneer de rechtspositie van studenten in het geding blijft zullen wij studenten blijven aanmoedigen om op te komen voor hun rechten. Dit kan zowel door een goed gesprek te starten met de docent, de instelling of de medezeggenschap. Maar soms leidt dit gesprek echter niet tot gewenste daden. Daarom willen wij het voor studenten makkelijker maken om de juridische weg ook te kunnen bewandelen, wanneer zij dit nodig achten. .