Een brief met een negatief bindend studieadvies valt op de mat, HELP wat nu? Hieronder zal een kort stappenplan worden weergegeven.

1.      Kijk wanneer de brief is verzonden en besef je dat je binnen 6 weken actie moet ondernemen. Laat de brief dus niet 5 weken liggen om vervolgens pas te bedenken wat het beste is om te doen!

2.      Tegen een NBSA (negatief bindend studieadvies) moet je binnen 6 weken in beroep gaan bij het CBE. Dit staat vaak ook duidelijk vermeld in de brief. Het LSR kan je helpen met een concept-bezwaarschrift of -beroepschrift.

3.      Om in beroep te gaan bij het CBE, moet je een beroepschrift schrijven. Een NBSA houdt in dat de onderwijsinstelling vindt dat je ‘niet geschikt’ bent voor de opleiding. Wat dus het belangrijkste is om te doen in een beroepschrift tegen een NBSA, is aangeven dat je wel geschikt bent voor de opleiding. 

4.      Als je een beroepschrift naar het CBE wil opsturen, check dan goed bij je instelling wat de procedure hiervoor is. Sommige instellingen hanteren een online systeem, bij anderen moet je het op de post doen.

5.      Als je verwacht dat je geen antwoord krijgt op je beroepschrift voordat je studie weer begint (bijvoorbeeld als je je NBSA op 26 augustus krijgt en per 1 september weer door wil studeren), vraag dan in je beroepschrift ook een voorlopige voorziening aan. Je mag dan doorstuderen totdat er een officiële beslissing komt op het beroepschrift. Meestal wordt zo’n voorlopige voorziening wel toegekend. Zo loop je in de tijd dat je wacht op de uitslag geen studievertraging op.

6a.     NBSA ontvangen na één jaar studeren? (NBSA ontvangen eind tweede jaar? Ga door naar stap 6b). Als je de BSA eis van een bepaald aantal punten niet in een jaar hebt kunnen halen, moet je kunnen bewijzen dat je wel geschikt bent voor de opleiding. Er moet dan sprake zijn van persoonlijke omstandigheden. In de wet staat een lijst van persoonlijke omstandigheden waar jij je op kunt beroepen. Als je dit intypt op google vind je ze meteen. Valt jouw situatie niet onder dit lijstje? Dan wordt het waarschijnlijk lastig om je gelijk te halen. De persoonlijke omstandigheden waar je je op kunt beroepen vloeien voort uit de wet en zijn als volgt:

a.       Ziekte

b.      Lichamelijke, zintuigelijke of andere functiestoornis

c.       Zwangerschap

d.      Bijzondere familie omstandigheden

e.       Bestuurslidmaatschap (zoals universiteitsraad, faculteitsraad, medezeggenschapsraad etc)

f.       Topsport

Als jij je op één van deze persoonlijke omstandigheden wilt beroepen, wil het vaak mee helpen als je iets van bewijs kunt aanleveren. Als je ziek bent, zou dit bijvoorbeeld een verklaring van een arts kunnen zijn.

6b. NBSA ontvangen na twee jaar studeren? (Zo nee, sla deze stap over). Als je in het eerste jaar wel aan de BSA-eis hebt voldaan, maar vervolgens in het tweede jaar moet stoppen omdat jij je propedeuse niet hebt gehaald, dan is dit in strijd met de wet. Veel instellingen hanteerden deze regeling, maar sinds augustus 2016 is dit niet meer toegestaan.

7. Zorg dat je beroepschrift er netjes uitziet en dat je goed uitlegt waarom jij wel geschikt bent voor de opleiding. Hier kun je een voorbeeld beroepschrift vinden (let op: je dient dit voorbeeld naar jouw situatie aan te passen). Ook hoeft een beroepschrift helemaal niet per se juridisch correct te zijn, het gaat erom dat jij in je eigen woorden kan uitleggen waarom het besluit onterecht was en waarom je wel geschikt bent voor de opleiding. Zorg altijd dat je het beroepschrift binnen 6 weken indient!

 


Ben je het niet eens met de uitslag van een tentamen? Hieronder zal een kort stappenplan worden gegeven van wat je kunt doen.

1.      Ga eerst in gesprek met de examinator die jou het cijfer heeft gegeven en probeer samen tot een compromis te komen.

2.      Kom je er samen echt niet uit? Dan kun je in beroep gaan bij het CBE.

3.      Let op dat je beroep moet indienen binnen 6 weken na de bekendmaking van je cijfer op de online omgeving. Vanaf dat moment gaat de teller van 6 weken lopen. Zorg dus dat je altijd goed in de gaten houdt wanneer cijfers op de online omgeving komen.

 

4.      Om in beroep te gaan moet je een beroepschrift schrijven en opsturen naar het CBE. Een beroepschrift is gewoon een document met alle relevante informatie en gronden waarom je het niet eens bent met het besluit erin. Een voorbeeld vind je hier.

5.      In dit beroepschrift geef je gedetailleerd alle redenen aan waarom je het niet eens bent met de beoordeling of de uitslag van je tentamen/paper of scriptie.

6.    Redenen die je zou kunnen aandragen zijn:

a.       Het genomen besluit is in strijd met wat er in de WHW of de OER staat. De besluitvorming is niet redelijk geweest

b.      De beslissing is in strijd met het motiveringsbeginsel, omdat de reden waarom je een bepaald cijfer hebt gekregen niet goed gemotiveerd is. Besluiten moeten goed gemotiveerd zijn, de feiten moeten kloppen en de motivering moet logisch en begrijpelijk zijn.

7.     Zorg dat je het beroepschrift binnen 6 weken indient!

 

Als je beschuldigd wordt van fraude of plagiaat, dan is dat niet niks. Het kan er zelfs toe leiden dat je een tentamen niet meer mag maken of dat je wordt uitgeschreven bij je opleiding. Word je beschuldigd van het plegen van fraude of plagiaat? Hieronder zie je de stappen die je kunt ondernemen tegen dit probleem. 

1.     Vaak word je op de hoogte gesteld van de verdenking doordat je een mailtje krijgt van de examencommissie. Hierin staat dan dat je wordt verdacht van fraude of plagiaat. Je krijgt van de examencommissie een uitnodiging om in gesprek te komen om uitleg te geven. Dit is de zogenaamde ‘hoorzitting’.

2.      Het is belangrijk dat je je goed voorbereid op dit gesprek. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat de beschuldiging precies inhoudt.

3.      De hoorzitting is een gesprek met vaak twee mensen uit de examencommissie. Zij gaan je als het ware ‘ondervragen’ over de situatie. Voor het gesprek word je op je zwijgrecht gewezen. Alles wat je tijdens dat gesprek zegt kan tegen je worden gebruikt. Praten en uitleg geven kan vaak juist ook helpen om jouw kant van het verhaal te verduidelijken. Het is handig om vooraf hulp in te schakelen voor juridisch advies. Vaak heb je ook het recht om iemand mee te nemen naar de hoorzitting!

4.      Als je klaar bent met de hoorzitting, zal de examencommissie gaan vergaderen. Tijdens de hoorzitting laat de examencommissie vaak weten wanneer je een beslissing kunt verwachten. Als de examencommissie oordeelt dat je daadwerkelijk fraude of plagiaat hebt gepleegd, dan kan je een sanctie opgelegd krijgen. Deze sancties kunnen variëren van de ongeldigverklaring van een tentamen en het moeten maken van een herkansing, tot de uitschrijving bij je opleiding.  

5.      Ben je het niet eens met het besluit van de examencommissie? Dan kun je in beroep gaan tegen het besluit van de examencommissie. Dit moet wel echt binnen 6 weken gebeuren. Daarna is de termijn verstreken en staat de beslissing van de examencommissie vast.   

6.      Je gaat in beroep door een beroepschrift te schrijven en die op te sturen naar het CBE. In een beroepschrift schrijf je op waarom je het niet eens bent met het besluit. Je probeert dit zo precies mogelijk te beschrijven. Voor veel studenten kan het moeilijk zijn om een beroepschrift op te stellen, dus schroom niet om contact op te nemen met ons zodat wij jou kunnen helpen

7.      Als het CBE je beroepschrift heeft ontvangen, wordt er een zittingsdatum ingepland door het CBE. Afhankelijk van de opleiding moet er soms eerst geprobeerd worden om te schikken, voordat de procedure bij het CBE van start kan gaan.

8.      Als de examencommissie door het CBE in het gelijk wordt gesteld, dan kan je daarna eventueel nog in hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is de laatste juridische stap die mogelijk is.

Tip: Kijk tijdens het schrijven van je beroepschrift eens in de OER van je opleiding. Je vindt hierin bijvoorbeeld informatie over mogelijke sancties.

Heb je je diploma nog niet gehaald, maar dreigen de eerste vakken die je gehaald hebt al te vervallen? Hieronder een kort stappenplan wat je dan kunt doen.

1. In de regel mogen studieresultaten sinds 1 januari 2017 niet meer vervallen. Dit kan echter anders zijn wanneer de getoetste kennis aantoonbaar verouderd is. Denk bijvoorbeeld aan medische studies. Bekijk de OER om precies te zien hoe het voor de studieresultaten van jouw opleiding zit.

2. Mochten jouw studieresultaten toch dreigen te vervallen, dien dan een verzoek in bij de examencommissie om je studieresultaten te verlengen. Als de kennis niet verouderd is, moet dit verzoek in principe toegekend worden.

 


 

3. Geef duidelijk aan waarom de kennis die jij hebt wat jou betreft nog relevant is.

4. Geef in dit verzoek ook duidelijk aan welke persoonlijke omstandigheden ertoe geleid hebben dat je langer over het halen van je diploma hebt gedaan.

5. Zorg dat je het verzoek ruim op tijd indient bij de examencommissie. Dit moet ruim voordat je resultaat dreigt te vervallen!



Het wil nog wel eens gebeuren. Je bent verplicht van de onderwijsinstelling om mee te gaan met een buitenlandreis. Voor het deelnemen aan de reis krijg je studiepunten, maar je moet wel een paar honderd euro betalen. Wat moet je doen als je verplicht wordt om extra studiekosten te maken?

1.      Het is in beginsel niet toegestaan voor een onderwijsinstelling om jou te verplichten extra kosten te maken naast het wettelijk vastgelegde collegegeld. Als het gaat om een buitenlandreis, dan hebben de meeste opleidingen de mogelijkheid om een vervangende opdracht te maken. Dit is te vinden in de OER van jouw opleiding.

2.      Er zijn echter bepaalde gevallen waarin een onderwijsinstelling toch een bijdrage van studenten mag vragen. Dit is geregeld in artikel 7.50 van de WHW voor hogescholen en universiteiten. Voor studenten van het MBO is dit geregeld in artikel 8.1.4 van de WEB. In deze artikelen staat kort gezegd dat onderwijsinstellingen hierover wel vooraf regels moeten vaststellen. Vaak is er een financiële ondersteuning mogelijk voor studenten die de extra kosten echt niet kunnen dragen.

3.      Ben je het toch niet eens met de extra kosten? Heb jij het gevoel dat de extra kosten niet redelijk zijn of dat de onderwijsinstelling niet gerechtigd is om extra kosten te vragen? Dien dan een klacht in bij jouw onderwijsinstelling.  

 

 
 

4.      Mocht de onderwijsinstelling niet overtuigd zijn en moet je de extra kosten alsnog betalen? Dan staat er eventueel nog een andere weg open. Je dient dan niet over te gaan tot betaling, waardoor je een 1 ontvangt als cijfer.

5.      Tegen dit besluit kun je vervolgens in bezwaar of beroep om zo uiteindelijk toch hogerop bij de examencommissie of CBE je gelijk te behalen. Let wel op: het kan zijn dat deze gang een onnodig groot risico met zich meebrengt. Het is verstandiger om – als de onderwijsinstelling haar beleid niet aanpast – juridische steun in te schakelen.

6.   Tot slot moet er vermeld worden dat er sommige uitzonderingen bestaan. Zo wordt het wel als legaal gezien als er geëist wordt dat studenten labjassen aanschaffen voor practica of gymkleren voor sportlessen.

7.  Het blijft uiteindelijk een afweging tussen wat redelijk is om te eisen van een student. 


Wat kun je doen als je problemen ondervindt met je studiefinanciering?

1.      Als je het niet eens bent met je studiefinanciering of een ander probleem hebt met DUO, dan kun je in bezwaar gaan. Bijvoorbeeld als je het niet eens bent met de hoogte van je OV-schuld.

2.      Op de site van DUO staat duidelijk beschreven wat je moet doen om in bezwaar te gaan. Dat gaat namelijk via een onlineformulier dat op de site te vinden is. Je moet binnen zes weken in bezwaar gaan.

3.      DUO geeft een beslissing op je bezwaarschrift.

4.      Als je het met deze beslissing niet eens bent, kun je nog in beroep gaan bij DUO tegen deze beslissing. Ook hiervoor kun je op de site van DUO kijken hoe het moet. De termijn hiervoor is ook zes weken.

 

5.      Als je het niet eens bent met de manier waarop je behandeld bent bij DUO, dan kun je ook nog een klacht indienen op de site van DUO. Let op: dit staat dus los van de beslissing die je hebt gekregen.

Wat moet je doen als je onterecht wordt uitgeschreven bij je opleiding of als de inschrijving niet lukt?    

1. Je kunt dan binnen 6 weken in bezwaar gaan bij het CBE.

2. In het bezwaarschrift schrijf je duidelijk en gedetailleerd op waarom je het niet eens bent met het besluit van het CBE om jou bijvoorbeeld niet in te schrijven.

3. Naast het CBE kijkt ook de geschillencommissie naar het bezwaar. De geschillencommissie gaat dan na of er tussen jou en het CBE een schikking valt te treffen. Daarnaast kan de geschillencommissie advies geven aan het CBE over de beslissing op het bezwaar.

 

4. Het CBE heeft 10 weken de tijd om een beslissing te nemen, maar je kunt altijd een verzoek doen om je zaak met spoed te behandelen als er sprake is van spoed.

5. Als het CBE uiteindelijk een beslissing heeft genomen op je bezwaar en je bent het er niet mee eens, dan kun je tegen deze beslissing beroep indienen bij de ABRvS. 

Heb je te maken met ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie, agressie of discriminatie? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon van jouw onderwijsinstelling.

Loop je tegen andere problemen aan met je studie? Het LSR helpt je graag verder!