Middels duidelijke routekaarten biedt dit platform studenten handvatten om stap-voor-stap veelvoorkomende problemen te lijf te gaan en zo op te komen voor hun rechtspositie op alle bekostigde onderwijsinstellingen van Nederland. 

 

Je 'rechtenbundels'

Waar kan ik mijn rechten vinden? Wat is toch die OER? Een overzicht van de belangrijkste rechtenbundels vind je hier
 

  • De Wet op Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW)

  • De Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB)

  • Het studentenstatuut

  • De Onderwijs- en examenregeling (OER)

 

 

de 'Rechters'

Waar heeft mijn instelling het klachtenloket verstopt? Wat is het CBE?
Een overzicht vind je hier

  • De Examencommissie

  • Het College van Beroep voor de examens (CBE/COBEX)

  • De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRvS)

  • Het klachtenloket

  • De studentenombudsman

 

 

 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) ontvangen dagelijks telefoontjes en e-mails van studenten die zich gedupeerd voelen door hun onderwijsinstelling.

 

Van problemen met scriptiebegeleiding, tot aan negatief bindende studieadviezen en onvrede over tentamenuitslagen: studenten voelen zich vaak oneerlijk behandeld door hun instelling. Dat er sprake is van onvrede is vaak duidelijk, maar wat moet je daar vervolgens mee? Studenten denken vaak dat ‘de instelling het wel zal weten’ en leggen zich bij besluiten neer.

Het ISO en het LSR zien dat studenten vaak niet weten wat hun rechten zijn, en vooral; waar ze deze kunnen vinden. Wat is de OER eigenlijk en wat moet je daar als student mee doen? Wanneer krijg je te maken met de Examencommissie? En kan je eigenlijk wel iets doen tegen het besluit van je instelling?

Het ISO en het LSR vinden dat de rechtspositie van studenten te vaag en onduidelijk is, en streven er daarom naar om deze te verbeteren. Onderwijsinstellingen zijn vaak bureaucratisch, er is weinig aandacht voor het individu en fouten worden gemaakt. Het ISO en het LSR zijn daarom van mening dat het van groot belang is dat studenten weten wat hun rechten zijn, en waar ze deze kunnen vinden. Middels deze site wordt dan ook geprobeerd om studenten hiervan op de hoogte te brengen, en ze op weg helpen met veelvoorkomende problemen.

De site geeft een overzicht van alle belangrijke organen waar studenten terecht kunnen en stappenplannen voor specifieke problemen. Veel informatie over de rechten die studenten ten opzichte van hun instelling hebben, is te vinden op deze website. Voel jij je gedupeerd of betwijfel je of je instelling wel het juiste heeft gedaan? Twijfel niet en neem gauw een kijkje op deze site! 

 
 

Op 17 november 2016, de internationale dag van de student, zijn wij daarom naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gegaan om Studierechten.com te lanceren: