Als je beschuldigd wordt van fraude of plagiaat, dan is dat niet niks. Het kan er zelfs toe leiden dat je een tentamen niet meer mag maken of dat je wordt uitgeschreven bij je opleiding. Word je beschuldigd van het plegen van fraude of plagiaat? Hieronder zie je de stappen die je kunt ondernemen tegen dit probleem. 

1.     Vaak word je op de hoogte gesteld van de verdenking doordat je een mailtje krijgt van de examencommissie. Hierin staat dan dat je wordt verdacht van fraude of plagiaat. Je krijgt van de examencommissie een uitnodiging om in gesprek te komen om uitleg te geven. Dit is de zogenaamde ‘hoorzitting’.

2.      Het is belangrijk dat je je goed voorbereid op dit gesprek. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat de beschuldiging precies inhoudt.

3.      De hoorzitting is een gesprek met vaak twee mensen uit de examencommissie. Zij gaan je als het ware ‘ondervragen’ over de situatie. Voor het gesprek word je op je zwijgrecht gewezen. Alles wat je tijdens dat gesprek zegt kan tegen je worden gebruikt. Praten en uitleg geven kan vaak juist ook helpen om jouw kant van het verhaal te verduidelijken. Het is handig om vooraf hulp in te schakelen voor juridisch advies. Vaak heb je ook het recht om iemand mee te nemen naar de hoorzitting!

4.      Als je klaar bent met de hoorzitting, zal de examencommissie gaan vergaderen. Tijdens de hoorzitting laat de examencommissie vaak weten wanneer je een beslissing kunt verwachten. Als de examencommissie oordeelt dat je daadwerkelijk fraude of plagiaat hebt gepleegd, dan kan je een sanctie opgelegd krijgen. Deze sancties kunnen variëren van de ongeldigverklaring van een tentamen en het moeten maken van een herkansing, tot de uitschrijving bij je opleiding.  

5.      Ben je het niet eens met het besluit van de examencommissie? Dan kun je in beroep gaan tegen het besluit van de examencommissie. Dit moet wel echt binnen 6 weken gebeuren. Daarna is de termijn verstreken en staat de beslissing van de examencommissie vast.   

6.      Je gaat in beroep door een beroepschrift te schrijven en die op te sturen naar het CBE. In een beroepschrift schrijf je op waarom je het niet eens bent met het besluit. Je probeert dit zo precies mogelijk te beschrijven. Voor veel studenten kan het moeilijk zijn om een beroepschrift op te stellen, dus schroom niet om contact op te nemen met ons zodat wij jou kunnen helpen

7.      Als het CBE je beroepschrift heeft ontvangen, wordt er een zittingsdatum ingepland door het CBE. Afhankelijk van de opleiding moet er soms eerst geprobeerd worden om te schikken, voordat de procedure bij het CBE van start kan gaan.

8.      Als de examencommissie door het CBE in het gelijk wordt gesteld, dan kan je daarna eventueel nog in hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is de laatste juridische stap die mogelijk is.

Tip: Kijk tijdens het schrijven van je beroepschrift eens in de OER van je opleiding. Je vindt hierin bijvoorbeeld informatie over mogelijke sancties.