Wat is het verschil tussen beroep, bezwaar een klacht?

  • Een klacht heeft betrekking op een gedraging tegenover de student zelf. Een student kan een klacht indienen over de onderwijsinstelling of over ongewenst gedrag bij het klachtenloket van je onderwijsinstelling. Een student kan geen klacht indienen tegen een algemene regeling. In de OER van de desbetreffende opleiding kan de student vinden hoe hij of zij een klacht kan indienen. Zowel studenten, medewerkers als externe relaties kunnen klachten indienen.

  • Bezwaar kan worden gemaakt tegen alle door of namens de onderwijsinstelling genomen besluiten, voor zover daartegen geen beroep open staat bij het CBE. In artikel 7.61 van de WHW en artikel 7.5.4 van de WEB staan de bevoegdheden van het CBE opgesomd. Valt jouw situatie niet onder die opsomming? Dan kan je bezwaar instellen bij het orgaan dat de oorspronkelijke beslissing heeft genomen. Tegen een door het College van Bestuur genomen beslissing kun je bijvoorbeeld in bezwaar gaan als je het niet eens bent met de beslissing. Het onderscheid is lastig en in de praktijk zijn een beroepschrift en bezwaarschrift ook nagenoeg hetzelfde. Het wordt alleen bij een ander orgaan ingediend. Kijk dus voordat je begint goed of je in bezwaar of beroep moet. Meestal staat dit goed aangegeven. 

  • Kortom, beroep en bezwaar kun je instellen tegen een schriftelijke beslissing die jegens jou is genomen. Bij een klacht gaat het om een handeling, gedraging of gebeurtenis waar je ontevreden over bent.


Wat is de deadline voor in bezwaar / beroep gaan tegen een besluit? 

Het is heel belangrijk dat je uiterlijk 6 weken na een beslissing waartegen je in bezwaar of beroep wilt gaan een bezwaarschrift opstuurt naar de juiste instantie. Je kunt bijvoorbeeld in bezwaar gaan tegen een beslissing van de examencommissie. De termijn van 6 weken is erg strikt. Hierna staat een beslissing vast en kan je er niks meer aan veranderen. Let hier dus goed op! Voor sommige studenten kan een bezwaarschrift schrijven best wel moeilijk zijn. Schroom dus ook niet om ons te mailen of te bellen om je daarmee te helpen! 


dag opl.png

Welke rechten heb ik als centrale/facultaire medezeggenschapsraad of opleidingscommissie?

De rechten van de centrale en facultaire medezeggenschap zijn een vak apart. Hiervoor verwijzen we je door naar de speciale medezeggenschapspagina van het ISO. Voor de rechten van de opleidingscommissie verwijzen we je door naar de speciale opleidingscommissiepagina van ISO en LSVb.


Hoe ziet een bezwaarschrift eruit?

Wij hebben een voorbeeld opgesteld van hoe een bezwaarschrift eruit kan zien.